Organik Tarımda İlaçlamanın Sırrı
Son yıllarda ülkemizde ve dünyada, meyve-sebze yetiştiriciliğinde önem gösterilen bir konu tarım ilaçlarıdır. Tarım ilaçları, meyve ve sebzelerin yetişmesini, büyümesini sağlamak ya da böceklenmesini önlemek adına kullanılır. Ancak tabi ki her ilacın yan etkileri olduğu gibi fazla ya da yanlış kullanımında insan vücudunda da zararları olduğu bir gerçektir. Özellikle de kimyasal içerikli ilaçlarda.
Organik tarımda ise aslında süreçler tamamen aynı işliyor, ek olarak toprağın kalitesi burada önemli bir rol oynuyor.
Organik tarımla ilgili bilinen en büyük yanlış meyve ve sebzelerin gübrelenmediği ya da ilaçlanmadığıdır. Aslında organik üründe de konvansiyonel üründe de süreçler birebir aynı işler.
Birçok koruma çalışmasına ilaç dense de organik tarımda kullanılan bu ilaçlar aslında takviyeler ve verimliliği artıracak desteklerdir. Yani kısacası organik tarımda da gübreleme ve ilaçlama mevcuttur fakat bu işlemler tamamen organik sertifikalı ürünlerle yapılmaktadır. Organik ilaçlama yapılmayan yerlerde hastalıklı ve verimsiz mahsuller oluştur.
Ülkemizde ilaca en çok ihtiyaç duyan meyvelerden bir tanesi üzüm, en az ilaca ihtiyaç duyan meyvelerden biri ise incirdir. Üzümde bu kadar yoğun ilaçların kullanılmasına karşın teknolojinin ilerlemesiyle alternatif yöntemler de bulunmuştur. Örneğin üzüm bağındaki salkım güvesini engellemek için ilaç yerine kullanılan yöntemlerden biri tel mekanizmadır (feromon yayıcılar). Bu tel mekanizma bir koku salgılayarak dişi ve erkek güvenin birbirleriyle buluşmasına ve çiftleşmesine engel olur. Böylece yumurtlama gerçekleşmeden bağlar korunur ve kimyasal ilaçlara başvurmadan salkım güvesine karşı tedbir alınmış olur. Kuru üzüm elde etmek için ise organik bir yöntem olan bandırma kullanılır. Bandırma yöntemi su, zeytinyağı ve potas eriyiğinden oluşan bir çözeltidir, üzümler bu suda bekletilir ve sonrasında kurutulur. Böylece üzümün rengi korunur ve daha hızlı kuruma sağlanır.
Bazı durumlarda da böceklerin olması istenen bir durumdur. Örneğin erkek incir ağaçlarının içerisinde oluşan ilek arıcıkları, erkek incirden aldıkları tozları, dişi incirlerin içerisine girip bırakır ve döllenmeyi sağlar. Bu sayede incir meyvesi oluşur.
Organik tarım uygulamaları kapsamında, Sunny Fruit markamızda tüm ülkelerin standartlarına uygun organik üretim sertifikalarını alıyor birçok denetimden geçiyoruz. Çiftçimizden gelen her ürün minimum 600 adet ilacın etken maddesi için analizden geçiyor. Üreticilerimizin tamamının arazilerinin, tarımsal uygulamalarının, ilaç ve gübrelerinin bu koşullara uygun olduğunu denetliyor ve belgeliyoruz. Çiftçilerimize destek oluyor, nitelikli makine ve insan gücü kullanılması adil ve güvenli çalışma koşulları için sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyoruz. Bu sayede organik tarıma ve sürdürülebilir uygulamalara katkı sağlıyoruz.